Translate to English using Google Translate    
Om Proson | Produkter | Arkiv | Tester | Återförsäljare | Service |     
Tester
 Proson Högtalare
  Conquest 5010 MK2
  Conquest 6020 MK2
  Conquest 6030
  Reality 6
  Stratego 210 SAH
 Proson 5.1 system
  Conquest 5050 MK2
  Monitor 6 SAH
  Reality 63 MK2
  Reality 666 SA
  Reality Sat 31 SA
  Stratego 210 SAH
 Proson Subwoofers
  Conquest Sub 10R
  Conquest 1010 MK2
 Proson Recievers
  RV 1800 DTS
  RV 2300 DTS
  RV-2050 (v.3)
  Rv 4700 DTS-ES
 Proson Kablar
  Super Speakercable

Testrapport från Hemmabio (Nr. 5, 2004)

Proson Reality Sat 31 SA - 5.1 set

- Billig biobiljett

Fronthögtalare: Proson Reality Sat 31
Centerhögtalare: Proson Reality Center 31
Surroundhögtalare: Proson Reality Sat 31
Subwoofer: Proson Blackbird Sub 8

(Texten är citerad i sin helhet från Hemmabio)
Ekonomin tillåter för många inte några större utsvävningar. Och då är det skönt att allt billigt inte behöver vara dåligt. Den som inte tror oss får läsa vidare!

Lek med tanken att du står där med ett halvårsgammalt stormarknadspaket av billigare modell i biorummet, som för länge sedan slutade imponera ljudmässigt med sina smäckiga plasthögtalare. Sinnet söker desperat efter nya ljudsensationer, men plånboken stampar på nödbromsen så fort nya inköpsplaner nämns förutom den obligatoriska hyran och matkontor, som aldrig vill krympa.
Det är kanske ett scenario likt detta som Proson har föreställt, för dom har lanserat en kanonbillig lösning. FÖr visst låter fyra smidiga stativhögtalare, en nätt center plus matchande subbas i välbyggt träfibermaterial för 3.000 kr väldigt billigt? Ja, många blir misstänk- samma när priset kommer på tal, så istället för att spekulera i hur det låter, kopplade vi in det näpna systemet för att sedan kunna sätta för och nackdelarna under vår kritiska lupp.

Välbyggd budget
Det första man brukar märka av ett högtalarpaket är naturligtvis hur det ser ut. Därför börjar vi såklart med att se oss omkring bland högtalarna. Proson är ett stilrent och lättmöblerat alternativ, som lär göra många sambor glatt överaskade. Front- och bakhögtalarna är i mjölkpaketsstorlek och av samma modell. Centern liknar mer en limpa till storleken. Rent generellt känns det som att Proson har sneglat en smula på till exempek Audio Pros Cinema Room-system som testades i Hemmabiotidningen för några nummer sedan. Designen är med andra ord snygg enligt de flesta i panelen.
I den här prisklassen är detaljkvalité inget som brukar följa med på köpet. Vi konstaterar att Prosons små lådor är riktigt robusta. Ytskiktet består av en rosenträmönstrad folie av plast, men svart pianolack och ett gäng andra kulörer finns på färgpaletten för den som vill matcha högtalarna till rummets interiör.
Front- och bakhögtalarna är som vi nämnde av samma modell. Det rör sig om en liten tvåvägare med en 3,5-tummare i basen, eller rättare sagt mellanregistret. Elemeneten är tillverkade med polypropylenkon och har en kantupphängning i gummi. Dammkåpan i tyg är av traditionell konvex modell.
I diskantregistret finner vi ett entumms kalottelement av tyg, som mycket väl skulle passa in även i större konstruktioner. Bestyckningen döljs av ett näpet tyggaller som försetts med märkesnamnet. Baksidan på den rundade lådan innehåller en tumsgrov basreflexport och kabel- anslutningar av den överdimensionerade, lättjobbade sorten. I underkant på lådan finns en gängad anslutning för stativ. I paketet bland högtalarna ligger även en uppsättning enklare väggstativ för ett av högtalarparen.
Centern känns som en större kusin till de övriga högtalarna. Även centerlådan har rundade sidoväggar och en robust känsla. Varför lådan är större än satelliterna förklaras när vi tar bort frontgallret, där bestyckningen består av dubbla 3,5-tummare, samt en diskant av samma typ som de andra lådorna. Portarna sitter på frontbaffeln och är två till antalet.
Bakre väggen på centern har försetts med samma trevliga kabel- anslutningspanel som småkusinerna, vilket vi tackar för då det ska kopplas grov kabel med trubbiga fingrar.
Subbasen heter blackbird, men är lika rosenträfärgad som övriga högtalare. Det är en portad konstruktion med en bakåtriktad slits istället för den mer traditionella lösningen med en rund port. På framsidan av lådan finner vi baffeln med ett åttatumselement monterat bakom ett rundat tyggaller. Elementet är välbyggt, med papperskon, gummiupphängning och en inverterad dammkåpa, som sägs styva upp konen bättre jämfört med vanliga utbuktande kåpor. Den nästan kubiska lådan känns välbyggd och står stadigt på golvet med fya trubbiga plastkoner.
På baksidan av subben sitter slutsteget monterat. Det är inget kyl- flänsförsett monster, utsidan består endast en diskret plåt. Enligt Proson levererar steget 150 Watt till basen. Det är väl tilltaget med tanke på lådans storlek och paketets pris. På steget finner vi hög- och lågninvåingångar. På utgångssidan har steget ett filterat högnivåpar. Högnivåanslutningarna är av klämlisttyp, vilket duger gott åt standardkabel. Delningsfrekvensen kan justeras med en ratt mellan 50-180 Hz. En likadan ratt för nivån sitter bredvid.
För att man ska slippa springa fram och tillbaka till subben så fort den ska användas har Proson försett steget med automatiskt påslag. Slutligen kan man skifta om fasen med en kopplare.
Som helhet gör det här paketet ett synnerligen bra intryck byggnadstekniskt. Småsaker som att det är klämlister till högnivåanslutningarna på steget är inget att tjafsa om i den här prisklassen.

Otrolig återgivning
Det här är ett lysande exempel på en billig och bra uppgradering av exempelvis genomsnittliga stormarknadspaket. Proson presenterar ett utsträckt och klart ljud, och upplösningen är mycket bra jämfört med ett genomsnittligt stor- marknadspaket. Särskillt mellan registret och diskanten har en fläkt av dyrare högtalare över sig. Klangmatchningen mellan bak- och framhögtalarna är helt perfekt, eftersom dom är av samma modell. Centern har en förmåga att sticka ut lite mer än dom övriga högtalarna, ungefär som om den hade snäppet högre känslighet. Det går å andra sidan att justera med nästan alla hemmabio- förstärkare, och stör ingen så mycket eftersom klangen mellan centerna och frontarna är likvärdig. Ljudbilden är relativt liten, men väl sammanhållen. Klangen är ganska ljus, men kan snarare kallas klar än stickig.
Subbasen är även den en trevlig bekantskap. På ett rappt och energiskt sätt lyckas den förmedla både musik och filmljud, även om vi kan ha små invändningar mot att basen inte hänger med riktigt när det svänger på rejält i stora rum. Ljudmässigt låter det alltså inte illa om Proson. Speciellt inte med tanke på priset!

Slutplädering
Vi kan erkänna att våra krav och förväntningar på det här paketet var låga. Med tanke på priset borde det snarast vara en sensation att det låter, och då är det nästan överkurs att bedömma kvaliteten. Grymma som vi är har vi som vanligt låtit öronen vägleda oss, och det har knappast varit en plåga. Ljudet är ett klart lyft jämfört med högtalarna som följer med 99% av alla paketanläggninar under 6000 kronor, och Prosonpaketet är faktiskt riktigt trevligt att se på bio med. Paketets begränsningar finner vi när det ska manglas på hårt i stora rum. Basen är heller inte speciellt stor i order, men gör sitt jobb på ett för prisklassen förtjänstfullt sätt. Det, tillsammans med en för prisklassen utsökt byggfinish för att testpanelen inte kan låta bli att göra annat än vågen för Prosons nytillskott.

PLUS & MINUS
+ Prisvärd till tusen
+ Perfekt uppgradering till paket
+ Smidigt med snygg design

- Inget för det priset!Var kan jag köpa Proson högtalare, hifi & hemmabio?     

      Startpage | Sitemap              Proson - SWEDEN - Denna sida är numera bara ett arkiv över produkter