Translate to English using Google Translate    
Om Proson | Produkter | Arkiv | Tester | Återförsäljare | Service |     
Tester
 Proson Högtalare
  Conquest 5010 MK2
  Conquest 6020 MK2
  Conquest 6030
  Reality 6
  Stratego 210 SAH
 Proson 5.1 system
  Conquest 5050 MK2
  Monitor 6 SAH
  Reality 63 MK2
  Reality 666 SA
  Reality Sat 31 SA
  Stratego 210 SAH
 Proson Subwoofers
  Conquest Sub 10R
  Conquest 1010 MK2
 Proson Recievers
  RV 1800 DTS
  RV 2300 DTS
  RV-2050 (v.3)
  Rv 4700 DTS-ES
 Proson Kablar
  Super Speakercable

Testrapport från Bild&Ljud Hemma (Nr. 4, 2006)
Test! Receiverduell!

Proson Rv 4700 DTS-ES

Stenhård duell i budgetklassen.
Prisklassen kring strax över femtusen kronor är stenhård och det är bara de bästa receivrarna som är värdiga en hemmabiostämpel! Det går att få fina filmupplevelser, men det är långt ifrån en självklarhet. I denna duell möter väletablerade Sony elektronikfärskingen Proson. Båda flerkanalsreceivrarna har samma effekt på papperet, men arbetar på helt olika sätt.

Proson RV 4700 DTS-ES - Hårdhudad
Proson är ett märke som de flesta nog förknippar med billiga högtalare. Men på senare tid har det dykt upp elektronik som bär deras logotyp, och RV-4700 DTS-ES är en av de kraftfullaste receivrarna vi hört i prisklassen!

Även om Proson tillverkar alla sina högtalare själva så får de hjälp med elektroniken från andra producenter som har mer erfarenhet på detta område. RV-4700 DTS-ES är utvecklad i USA men masstillverkas i Korea för att få ner priset.
Inte heller Prosons duellant har automatisk högtalarkalibrering. Men receivern har en engelsk skärmmeny som är överskådlig, och fjärrkontrollen är programmerbar och robust.
RV-4700 väger hela 17,3 kilo och det är inte vardagsmat i den här prisklassen, precis! Enligt specifi kationerna ska den lämna 110 watt per kanal, men det måste vara med en kanal åt gången. I stereo sägs den nämligen lämna 2 x 100 watt, och om den kommer i närheten av detta är det ändå mycket respektabelt för en receiver i den här prisklassen.

Musik i stereo
Proson-receivern präglas av ett fylligt och varmt mellanregister. Träblåsare och stråkar har en varm och organisk klang. En cello är söt som honung. Diskanten följer upp med tydliga och särdeles markerade övertoner, så att stråkarna mot strängarna kittlar i öronen på ett välnyanserat och tydligt sätt.
Där Sony STR-DB895D är lite överfokuserad i övre mellanregistret är Prosons receiver lite mer tillbakadragen. Det påminner lite om Denons klangfi losofi , fast med lite mer värme. De ljusa pianotangenterna smäller inte till lika tydligt som hos Sony, som har en tydligare snärt i det övre registret. Å andra sidan har Proson mer kropp och tyngd i de bastangenterna. Receivern låter större och mer kraftfull. Kvinnoröster låter också annorlunda, med mer fyllighet längre ned i stället för att fokusera på vibratot. Diskanten är luftigare än hos Sony. Trumvisparna skiner klarare och klangen från triangeln hänger kvar längre i luften. Ljudbilden är större både på bredden och på djupet, men instrumenten är en aning mindre exakt placerade. När det gäller ren kraft är Prosons receiver verkligen i sitt esse. RV-4700 har större kraftresurser än många andra förstärkare som kostar det dubbla! Det är verkligen sällsynt att en receiver för 5 000 kronor kan slå så hårt och ha sådan kontroll över baselementen! Tonstrukturen förändras inte märkbart när man drar på, musiken låter oansträngt och osedvanligt trevligt! Rockmusiken får verkligen utlopp för sin tyngd här! Medan Sony kan bli lite hård i klangen tvekar inte Proson en sekund att trycka till i magtrakten, utan att öronen får lida för den sakens skull!

Film i flera kanaler
Ljudspåret på ”The Island” återges med mycket fin kontroll. Djupbaseffekterna sitter som gjutna! Motorcyklar dundrar genom rummet och kulorna viner genom luften. Explosioner, vrålande motorer och rytmisk bakgrundsmusik trycker tillbaka publiken i soffan på ett sällan skådat sätt i den här prisklassen! Och ändå är det en bra bit kvar till förstärkarens bristningspunkt. Här finns det kraftresurser som påminner om produkter för 12 - 15 000 kronor! Helt vansinnigt!

Dialogen är fyllig och välartikulerad, och även om röster inte är fullt lika tydliga som hos Sony på måttlig volym, så är de mer naturliga och verklighetstrogna. Surroundljudet är större och mer helhetligt. Det är mindre uppenbart att det är fem högtalare som står på olika platser i rummet. Mycket bra!

Det finns stora skillnader mellan receivrar för lite drygt femtusen kronor. Alla kan inte användas till allt, men de bästa kan bjuda på stora upplevelser med såväl fi lm som musik. I vårt test utmärkte sig Sony inte nämnvärt, medan Proson lockade fram stora leenden.

Ett fyrverkeri av upplevelser
På film finns de inte mycket att klaga på, eventuella svagheter drunknar i ett inferno av välkontrollerade explosioner och dundrande effekter. Samtidigt är dialogen fyllig och naturlig och filmmusiken breder ut sig i alla kanaler och suger in oss i handlingen. Enorm underhållningsfaktor!
Stereomusik är också mycket engagerande! Oavsett musikstil låter receivern både fi nt och naturligt. Den är inte lika genomskinlig och linjär som Sonys STR-DB895D och en del andra konkurrenter, men den frigör fler mikronyanser i diskantregistret och har en mycket bättre kontroll i basregistret. RV-4700 har faktiskt mer muskler än man kan förvänta sig för under tiotusen kronor! Hade den bara haft automatisk rumskorrektion hade den varit årets hittills bästa drömköp!

Betyg(1-10)
Diskant: 8+ (Sony: 8)
Mellanregister: 8 (Sony: 8)
Bas: 9 (Sony: 7)
Djupbas: 9 (Sony: 6)
Sammanhållning: 8 (Sony: 7)
Dynamik: 9 (Sony: 6)
Upplösning: 8 (Sony: 7)
Ljud totalt: 9 (Sony: 7-)
Användning: 7 (Sony: 7)
Kvalitetsintryck: 9 (Sony: 8)
Totalbetyg: 9 (Sony: 7)
Pris: 5495 kr (Sony: 6500 kr)Var kan jag köpa Proson högtalare, hifi & hemmabio?     

      Startpage | Sitemap              Proson - SWEDEN - Denna sida är numera bara ett arkiv över produkter