Translate to English using Google Translate    
Om Proson | Produkter | Arkiv | Tester | Återförsäljare | Service |     
Tester
 Proson Högtalare
  Conquest 5010 MK2
  Conquest 6020 MK2
  Conquest 6030
  Reality 6
  Stratego 210 SAH
 Proson 5.1 system
  Conquest 5050 MK2
  Monitor 6 SAH
  Reality 63 MK2
  Reality 666 SA
  Reality Sat 31 SA
  Stratego 210 SAH
 Proson Subwoofers
  Conquest Sub 10R
  Conquest 1010 MK2
 Proson Recievers
  RV 1800 DTS
  RV 2300 DTS
  RV-2050 (v.3)
  Rv 4700 DTS-ES
 Proson Kablar
  Super Speakercable

Testrapport från Bild & Ljud Hemma (Nr. 11, 2005)

Proson Conquest 5010 MK2

- Superb vägghögtalare

De här små högtalarna från Proson imponerar med ett storslaget ljud för en billig peng. Häng dem på väggen och vrid upp volymen.

Vägghögtalare blir allt mer populära. Anledningen är enkel: när väl TV:n sitter på väggen så lever även golvhögtalarna på lånad tid! I detta nyummer testar vi flera flerkanalssystem som bekräftar denna trend. Väggplaceringen kan dock inte rekommenderas om inte högtalarna är förberedda för det. De måste naturligtvis ha väggfästen, eller åtminstånde skruvhål för sådana, men även ljudegenskaperna bör vara anpassade för att det ska låta bra direkt på väggen.

Conquest 5010 MK2
Prosons Conquest 5010 MK2 är en sådan högtalare. Färdigmonterad sticker den inte ut mer än 12 cm från väggen och den har en bred baffel (frontplatta) för att minimera oönskade reflektioner från väggen. Bas/mellanregistret är på 5,25 tum och diskanten är en 1-tums ringradiator. Byggkvaliteten verkar vara mycket hög med tanke på det låga priset. De guldplätterade högtalarterminalerna klarar grova kablar, men man bör antingen använda en avskalad kabel direkt eller terminera den med spadkontakter så att den får plats mellan högtalaren och väggen. Vi saknar ett spår i kabinettet som kabeln kan löpa i, så den snyggaste lösningen är en tunnare kabel eller en platt variant så att inte högtalaren pressas ut från väggen.

Ljudet
Innan vi monterade upp 5010 hade vi testat flera påkostade stativhögtalare, så vi förväntade oss ett markant sämre ljud från de så mycket billigare Prosonhögtalarna. Men icke! 5010 imponerar stort med sitt dynamiska och rena ljud. Här finns det inte många färgningar eller resonanser att tala om, och spelstilen är särdeles frisk och engagerande. Vi har hört mycket dyrare högtalare som inte fick oss att stampa takten på samma sätt som Conquest 5010 MK2. Ljudkvaliteten är förvånansvärt hög, med en fin upplösning i toppen och med ett öppet och neutralt mellanregister. Basen går som förväntat inte särskillt djupt och om du funderar på att använda högtalarna i en hemmabio så kan det vara en god idé att ställa in dem som "small" i receiverns menysystem. Då slipper de stackars basmembranen ta hand om de lägsta basfrekvenserna och du kan spela högre utan förvrängningar.

Slutsats:
Vi är förvånade över hur mycket välljud Proson lyckats klämma fram ur de här små krabaterna, särskillt med tanke på det sympatiska priset. De är ett utmärkt alternativ som huvudhögtalare eller bakhögtalare i en flerkanalsanläggning, eller bara som diskreta musikåtergivare.

Betyg(1-10)
Diskant: 8
Mellanregister: 8
Bas: 7+
Djupbas: -
Sammanhållning: 8+
Dynamik: 8+
Upplösning: 8+
Ljud totalt: 8+
Användning: 9-
Kvalitetsintryck: 8+
Totalt: 9

PLUS & MINUS
+ Tjusigt ljud, diskret och lättplacerat.

- Bör inte få för mycket bas.Var kan jag köpa Proson högtalare, hifi & hemmabio?     

      Startpage | Sitemap              Proson - SWEDEN - Denna sida är numera bara ett arkiv över produkter